Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Ο Μίκης Θεοδωράκης απαντά στην Θάλεια Δραγώνα.

Υπέροχο , ολοκληρωμένο , συγκινητικό κείμενο. Διαβάστε το οπωσδήποτε στο http://www.parisis.wordpress.com . Αυτόν τον υπέροχο ,περήφανο , πεισματάρη , ξεροκέφαλο λαό μπορείς μόνο να το λατρέψεις...
Να τον λατρέψεις για τα συντάγματά του που τα αφιερώνει στον πατριωτισμό του , για την επανάσταση της τρίτης του Σεπτέμβρη , για τα χαμόγελα των φαντάρων στα φιλμ του '40 που αντιμετωπίζουν την επιστράτευση σαν πανηγύρι , για την φαινομενικά παράλογη αντίσταση του λαού στον Άξονα μέσα σε μια υποδουλωμένη Ευρώπη. Για τα συλλαλητήρια σε μια σκλαβωμένη Αθήνα. Γιατί γέννησε τον Άρη , τον Μπελογιάννη , τον Σωτήρη Πέτρουλα , τον Αλέκο Παναγούλη.
Γιατί έχει φιλότιμο και λεβεντιά και τρέχει αρωγός όλων όπου υπάρχει ανάγκη , γιατί δεν φοβάται τους ισχυρούς αυτού του κόσμου , γιατί υπερασπίζεται την ειρήνη , τη δημοκρατία , την ελευθερία , γιατί παλεύει από πάντα για να υπερασπιστεί αυτά τα βράχια , αυτή τη θάλασσα , αυτόν τον ουρανό που μόνο αυτά έχει. Γιατί είναι φτωχός αλλά όχι προσκυνημένος , γιατί δε δέχεται να του δέσουν τα μάτια στο εκτελεστικό απόσπασμα , γιατί τραγουδάει τους ποιητές του , γιατί ανταλλάσσει τη ζωή του με τα μάρμαρα του Παρθενώνα , γιατί , γιατί , γιατί δεν ξέρω...΄
Ξέρω μόνο τούτο αν γινόταν ένας γενετιστής να αναλύσει το DNA του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες , του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι και του ανώνυμου τραυματία στρατιώτη στα οχυρά του Ρούπελ που επιτίθετο στους Γερμανούς από το φορείο με τη λόγχη θα ανακάλυπτε έκπληκτος ότι πρόκειται την ίδια φυλή και δεν εννοώ τις ανώνυμες χημικές ενώσεις αλλά εκείνο το μυστηριώδες συστατικό που οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταγράψει και αποτελεί το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης ολωνών μας!

2 σχόλια:

  1. Τα είπες όλα με λίγες λέξεις!!! Θερμοχαιρετώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή χρονιά Μαρία Νεφέλη , στεναχωρήθηκα για την περιπέτειά σου και χάρηκα που πήρες το μεταπτυχιακό σου. Θερμά συγχαρητήρια και φρόντισε εσύ να τα πούμε και ιδιωτικά γιατί εγώ είμαι εντελώς άχρηστη με αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή